درک انواع سوالات نظرسنجی و اعتبارسنجی دادهها
سوالاتی که از پاسخ دهندگان میپرسید، اصل نهایی هر پروژه نظرسنجی است. تمام تلاشها به سمت تحقیق هدایت شده و پرسشها عناصری هستند که پرسش واقعی را انجام میدهند. باید بر اساس هدفتان تصمیم بگیرید که کدام نوع سوالات اطلاعاتی را که نیاز دارید به شما میدهند. هر نوع سوال منحصر به فرد بوده و انواع مختلفی از داده را فراهم میکند.
در این مقاله، انواع سوالات مختلف و نحوه استفاده از آنها در ایجاد نظرسنجی شرح داده خواهد شد. همچنین روشهای مختلف اعتبار سنجی دادهها که میتوانید برای بهینهسازی نتایج به کار بگیرید، مورد بحث قرار خواهد گرفت. ما به شما کمک میکنیم تا نظرسنجیتان را به سرعت توسعه داده و برای اطمینان از هماهنگی نظرسنجیها، سوالات تخصصی خود را حفظ کنید.
انواع مختلف سوالات به شرح زیر هستند:
۱. سوالات تک انتخابی
زمانی که از پاسخ دهندگان میخواهید فقط یک گزینه را انتخاب کنند، از سوال تک گزینهای استفاده کنید. انتخاب بیش از یک گزینه مجاز نبوده و پاسخ دهنده تنها میتواند یک گزینه را انتخاب کند. سوالات تک گزینهای برای این زمانها مناسب خواهند بود:
- هر معیار انتخاب به روشنی بیان شده باشد.
- معیار در حقیقت یک دسته منفرد را تعریف کند.
- تفاوت بین هر دسته به هدف تحقیق شما بستگی داشته باشد.
چند نمونه از سوالات تک گزینهای شامل بله/خیر، انتخاب بهترین گزینه، یا درجات اولویت است.
میتوانید از سوالات تک گزینهای برای مقاصد مختلفی مانند فیلتر کردن پاسخ دهندگان بر اساس پاسخهایشان، اولویتبندی پاسخ دهندگان، یا پرسیدن سوالات تکمیلی بر اساس پاسخ انتخابی، استفاده کنید. سوالات تک گزینهای زمانی که میخواهید آنالیز دادههای تخصصی (مانند آنالیز رگرسیون ساده یا رگرسیون چندگانه انجام دهید) ایدهآل هستند.
با بپرسیم، انتخاب گزینههای پاسخ به صورت عمودی، افقی، ستونی یا در یک منوی کشویی آسان است. سوالات تک گزینهای میتوانند به عنوان مبنایی برای گروههای پرش مورد استفاده قرار بگیرند، که پاسخ دهندگان را بر اساس پاسخ قبلیشان به سوال بعدی میبرد.
گروههای پرش به ویژه در صورتی که نیاز به شفافسازی بیشتر در مورد یک پاسخ داشته باشید، سوالات معینی برای مجموعههای خاصی از پاسخ دهندگان مناسب باشد یا اگر بخواهید پاسخ دهندگان را در اوایل نظرسنجی از طریق کیفی سازی سوالات از دور خارج کنید، بسیار مفید هستند.
۲- سوالات چند انتخابی
سوالات چند گزینهای (یا گزینش چندگانه) به پاسخ دهنده اجازه میدهند که چندین پاسخ مختلف را برای یک سوال خاص انتخاب کند. این فرمت سوال به دلیل سادگی و تطبیقپذیری آن بسیار رایج است.
سوالات چند گزینهای برای دستهبندی پاسخهای منحصر به فرد دوتایی، که در آن مفاهیم با یکدیگر همپوشانی ندارند و نباید برای جمعآوری دادههای عددی استفاده شوند، ایدهآل است. هنگامی که پاسخها میتوانند به صورت اعداد بیان شوند، باید سوالی با پاسخ عددی به کار گرفته شود تا پاسخ دهندگان بتوانند یک عدد دقیق را ثبت کنند.
از سؤالات چند گزینهای برای جمعآوری همه پاسخهای ممکن و مرتبط با سؤالتان استفاده کنید، مخصوصا زمانی که میخواهید روی دستههای خاص تمرکز کرده یا دستهها را مقایسه کنید.
به عنوان مثال، میخواهید بدانید که یک پاسخ دهنده به چه ایستگاههای رادیویی گوش میدهد؛ از آنجا که بسیاری از پاسخ دهندگان ممکن است به چندین ایستگاه گوش دهند، میتوانید از یک سوال چند گزینهای استفاده کنید. میتوانید در آنالیز دادهها نتایج جمعیت شناسی را بر اساس هر ایستگاه رادیویی، یا هر مجموعه ایستگاه رادیویی ارزیابی کنید. همچنین میتوانید دیگر ایستگاه هایی که پاسخ دهندگان علاوه بر یک ایستگاه خاص به آنها گوش میدهند، را بشناسید.
بپرسیم به شما امکان میدهد تا چگونگی نمایش پاسخها را کنترل کرده و مستلزم آن است که پاسخ دهندگان تعداد مشخصی از موارد را انتخاب کنند. (به عنوان مثال دو مورد از مهمترین فاکتورها را انتخاب کنید).
۳- سوالات پایان باز
این سوالات معمولا به عنوان سوالات کیفی یا بدون ساختار شناخته میشوند، و به پاسخ دهندگان امکان میدهند که پاسخهای حرفی یا عددی ثبت کنند. بپرسیم، سوالات پایان باز محدود و نامحدودی ارائه میدهد. سوالات متنی محدود، از پاسخ دهنده میخواهند که پاسخی مختصر ارائه دهد، در حالی که سوالات متنی نامحدود به کاربران امکان میدهند که به هر اندازه که میخواهند پاسخ دهند.
سوالات پایان باز ممکن است به عنوان سوالاتی کاملا مستقل، یا برای پیگیری سوالات بسته یا ساختار یافته به منظور جمعآوری اطلاعات بیشتر یا شفافسازی مورد استفاده قرار بگیرند.
سوالات متنی نامحدود زمانی مفیدند که سوالاتی مستقل بوده و نیاز به میزان پاسخ بیشتری از سوی پاسخ دهندگان داشته باشند. در حالی که سوالات متنی محدود برای سوالات تکمیلی که اطلاعات اضافی کم، یا اطلاعات ساختار یافتهای مانند شماره تلفن، آدرس ایمیل یا شناسه مشتری نیاز دارند، مناسب هستند. سوالات متنی نامحدود ممکن است پاسخهای مختلفی به تعداد پاسخ دهندگان در نمونه ایجاد کنند.
برای معنیدار کردن این دادهها، فراتر از خواندن صرف هر پاسخ، گروهبندی پاسخها به دستههایی که بتوانید نتایج را به صورت کمی اندازهگیری کنید، مفید خواهد بود. این فرایند، به خصوص زمانی که پاسخها زیاد باشند، میتواند بسیار زمانبر باشد بنابراین ایدهآل است که تعداد سوالات متنی نامحدودی که در هر نظرسنجی استفاده میکنید، را به حداقل برسانید.
۴- مقدار عددی
مزیت اصلی استفاده از فرمت مقدار عددی این است که از هر پاسخ دهنده یک عدد واقعی به دست میآورید. این امر به ویژه در سنجش میزان گرایش مرکزی و میانه ارزشمند است. اگر نیاز به آنالیز اعداد واقعی دارید، این فرمت بر سوالات تک یا چند گزینهای (که تحلیل آنها محدود به تکرار پاسخ برای محدودههای مشخص است) برتری دارد.
با استفاده از بپرسیم، میتوانید یک محدوده عددی تعیین کنید که در آن پاسخها نزولی باشند. این برنامه در هنگام تحلیل دادهها به طور خودکار میانگین (متوسط) و میانه (نقطه میانی) را برای هر پرسش مقدار عددی محاسبه نموده، و به شما امکان میدهد تا مقدار پلهای که نمودار بر اساس آن دادهها را گزارش میکند، انتخاب کنید. این گراف تصویری لحظهای از منحنی توزیع به شما میدهد.
۵- سوالات فرمت ماتریس
دو نوع سوال ماتریسی ارائه میگردد: تک گزینهای و چند گزینهای.
سوالات ماتریسی زمانی که میخواهید سوالات را با مجموعه پاسخهای مشابهی (مثلا در مقیاس لیکرت) گروهبندی کنید، بهترین خواهند بود.
فرمت تک گزینهای معمولا رایجترین فرمت برای رتبه بندی موارد چندگانه در مقیاس مشابه بوده و در دستیابی به موقعیت افراد در موارد خاص و یا در نتیجه گیری مفید است. فرمت ماتریس چند انتخابی حاوی تعداد بیشتری نقاط داده برای هر دسته بوده، و امکان انتخاب چندین پاسخ را به پاسخ دهندگان می دهد.
تمام نتایج حاصل از هر سوال ماتریس را در یک نمودار میلهای انباشته ارائه میشود، بنابراین میتوانید مجموعه دادهها را به راحتی با یکدیگر مقایسه کنید. سپس هر دسته به صورت جداگانه با نمودار نشان داده میشود.
۶- سوالات رتبه بندی ترتیبی
یک پرسش رتبه بندی ترتیبی به پاسخ دهنده ها امکان می دهد تا اولویت هایشان را از میان لیستی از آیتم ها مشخص کنند.
یک سوال رتبه بندی ترتیبی نه تنها مواردی با بالاترین میزان اولویت، بلکه توالیای از موارد باقیمانده را نیز به دست می آورد، بنابراین می توانید ارتباط یا اهمیت بین آنها را بسنجید. این نوع داده ها هنگام انجام تحلیل متقارن، زمانی که به اولویت های پاسخ دهندگان خاص نگاه می کنید، بسیار مفید است. یا می توانید از سوالات رتبه بندی ترتیبی چندگانه به منظور تحلیل برای مقایسه گروه های مختلف برداشت های پاسخ دهندگان استفاده کنید.
اعتبارسنجی دادهها
اعتبار سنجی داده ها به شما امکان می دهد تا نوع داده ها و چگونگی وارد کردن آنها به یک خانه را تعریف کنید. برای مثال، شما می توانید اجازه ورود یک درجه حرفی را تنها با حروف A تا F بدهید. می توانید اعتبار سنجی داده ها را تنظیم کنید تا از ورود کاربرانی که داده های نامعتبر وارد می کنند جلوگیری نموده، یا ورود داده های نامعتبر را مجاز دانسته اما آن را بعد از اتمام وارد کردن آن توسط کاربر، مورد بررسی قرار دهید. با انجام این کار، اطمینان حاصل خواهید کرد که نظرسنجی هایتان به درستی تکمیل شده اند.
بپرسیم به شما امکان می دهد تا انواع داده های معتبر زیر را برای نظرسنجی خود اختصاص دهید:
- اعتبارسنجی متن: فرمت داده متنی که پاسخ دهنده باید وارد کند را انتخاب کنید. برای مثال می توانید درخواست کنید که پاسخ دهندگان شماره تامین اجتماعی خود را به صورت 999999999 یا 999-99-9999 وارد کنند.
- طول: حداقل و حداکثر تعداد کاراکترهایی که می تواند در یک پاسخ متنی محدود مورد استفاده قرار بگیرد، را تنظیم کنید.
- عددی: مقدار حداقل و حداکثر را برای فیلدهای عددی تنظیم کنید.
- تاریخ: فرمتی را تنظیم کنید که در آن پاسخ دهنده می بایست اطلاعات تاریخ را وارد کند.
- بلاک داده: مقادیر «اضافه به» را به نحوی تعیین کنید که مجموع اعداد ورودی، برابر با یک عدد معین باشند.
- پاسخ های اجباری: سوالات خاصی را که پاسخ دهندگان باید پاسخ دهند، شناسایی کنید. هنگام استفاده از گروه های فرار و پاسخ های اجباری مراقب باشید: اگر یکی از سوالاتی که پاسخ دادن آن اجباری است، را درون گروه فرار قرار دهید، پاسخ دهندگانی که از آن سوال گذر کرده اند، پس از فشردن دکمه «ارسال»، هنگام تایید اعتبار به آن سوال بازگردانده می شوند.
با داشتن داده هایی به روز و دقیق و با استفاده از نوع درستی از سوالات و اعتبارسنجی داده هایتان، می توانید تصمیمات موفقی درباره برنامه هایی که اجرا می کنید، بگیرید. همچنین این برنامه لیستی از انواع سوالات، کتابخانه سوال و نیز خصوصیات اعتبار سنجی داده ها را فراهم می کند که می توانید به منظور اطمینان از دقت داده هایتان از آنها استفاده کنید.